Za vse informacije nas pokličite!
Tel.: 01 724 82 05 / Gsm: 070 168 855
Mail:
info@hrovat.net

Montaža

ŽELITE POSTAVITI BRUNARICO V LASTNI REŽIJI?

Na spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate, kako poteka postavitev lesenega objekta:

   
 
 

POSTAVITEV ENOSTAVNEJŠE BRUNARICE: vrtna lopa, garaža, bungalov

Želite privarčevati? Brunarico manjših dimenzij, lahko postavite kar sami! Večina brunaric iz našega prodajnega programa je izdelanih po enakem sistemu. Križni spoji na vogalih močno fiksirajo konstrukcijske elemente med seboj, lastna teža pa jih zato drži skupaj. Dodatna skeletna konstrukcija zato ni potrebna. Naj gre za vrtno uto, garažo, bungalov ali vikend hišico… z nekaj tehničnega znanja lahko konstrukcijo postavite sami. Material se dobavi zapakiran na paletah, v celoti pripravljen na montažo.

Paket vsebuje:

 • Podkonstrukcijo iz impregniranega smrekovega lesa
 • Celoten leseni del, ki zajema: stene, pod, opaž za strop; križno spoji za fiksiranje elementov so že pripravljeni, les je žagan na točno dolžino, odprtine za okna in vrata so pripravljene vnaprej
 • Okna in vrata
 • Lesene zaključne letve za pod in strop, vključno z lesenimi čelnimi ter kapnimi obrobami
 • Pritrdilni material za podkonstrukcijo, pod in strop
 • Načrt za postavitev, vključno s popisom materiala

Kritina ni vključena v spletno ceno. Opcijsko je možna dobava kritine Tegola Canadese ali profilirane pločevine.


Primer načrta enostavne brunarice:

Postavitev brunarice po korakih:

 • Odpiranje paketov, razvrščanje: les je v paketih razvrščen tako, da pri transportu zasede čim manj prostora. Okna in vrata, so zaradi občutljivosti steklenih delov, pakirana posebej. Pred pričetkom montaže predlagamo, da lesene elemente razvrstite po profili in dolžini, da bo montaža potekala hitreje in brez zapletov. Poleg načrta, je priložen tudi točen popis materiala.
 • Podkonstrukcija: na vnaprej pripravljeno podlago, postavimo letve na mestih, kjer so predvidene stranske stene in jih vijačimo v beton. Bodite pozorni, da so vse letve postavljene z milimetrsko natančnostjo, da so koti med stenami pravi in da so vse letve v enaki višini. Če je podlaga ukrivljena ali pa le ta visi, je potrebno na najnižjih točkah podkonstrukcijo podložiti. Le tako lahko zagotovimo, da bo montaža sten in ostrešja potekala nemoteno in brezhibno. V primeru, da podkonstrukcija ni pravilno pripravljena, se lahko ta napaka lahko opazi šele v zgornjem delu postavitve sten, kjer stenskih elementov ne bo mogoče več fiksirati v ravni liniji, brez vmesnih razmikov. V tem primeru, je potrebno stensko  konstrukcijo podreti do tal in popraviti podkonstrukcijo. Zato raje dvakrat preverite, če podlaga ustreza. Lahko si pomagate z vodno tehtnico in merjenjem diagonal.
 • Postavitev sten: stene začnete postavljati z elementi, ki ustrezajo dolžinam iz načrta. Običajno stenskih elementov ni potrebno vijačiti med seboj, saj jih lastna teža dovolj fiksira k tlom. Poleg tega, pa elemente med seboj fiksira tudi notranji kotni zaključek, ki se ga pritrdi, ko je brunarica že postavljena. Vsi elementi so že nažagani na dolžino, zato so odprtine za okna in vrata pripravljene vnaprej. Okna in vrata v konstrukcijo vstavimo takrat, ko so stene postavljene do primerne višine.
 • Postavitev ostrešja: špirovci ostrešja so v stransko steno ravno tako fiksirani s križnimi spoji, zato za fiksiranje ni potrebno posebno tehnično znanje ali orodje. Na ostrešje, pa se z vijaki fiksira opaž (utor-pero).
 • Postavitev poda: tako kot pred postavitvijo stranskih sten, je potrebno tudi pred montažo poda, v podlago fiksirati letve podkonstrukcije. Predvidoma se letve fiksirajo z vmesnim razmikom približno 50cm. Na letve, se prečno žeblja pod (utor-pero), ki je ravno tako že nažagan na dolžino.
 • Kritina: kritina v osnovnem paketu ni priložena, lahko pa jo ravno tako dobavimo. Za enostavnejše brunarice je najprimernejša kritina Tegola Canadese, ki nudi sprejemljivo ceno in preprosto montažo. Več informacij o vgradnji kritine, boste zasledili TUKAJ.
 • Barvanje sten: zaščita zunanjih sten brunarice je nujno potrebna. To lahko izvedemo na dva načina: 1. IMPREGNACIJA: če konstrukcijski elementi brunarice ne presegajo 400cm, jih lahko impregniramo. Lesene dele potopimo v impregnacijsko sredstvo slovenskega proizvajalca za 24ur in jih nato ustrezno posušimo. Rezultat je zaščita lesa v kvaliteti, ki je s klasičnimi premazi ne moremo doseči. Površina se pri tem postopku obarva zeleno. Več o postopku impregnacije si lahko preberete  TUKAJ. 2. BARVANJE: potrebna sta minimalno dva nanosa, za maksimalno zaščito predlagamo 3 nanose. Pred pričetkom barvanja, z ličarskim trakom zaščitite vse steklene površine, da jih med barvanjem ne poškodujete. Barvo nanašate s čopičem, predlagamo pa, da med nanosi počakate 24ur, da se ta pred naslednjim nanosom v celoti posuši. Ob nakupu brunarice, vam pomagamo izbrati tip barve, ki bo najbolje ustrezala vašim zahtevam.
 • Zaključna dela: ne glede na to, ali gre za vrtno uto ali bungalov, v vsakem primeru predlagamo montažo žlebu in zaključnih kapnih ter čelnih obrob.

POSTAVITEV ZAHTEVNEJŠE BRUNARICE: stanovanjska ali vikend brunarica, gospodarski objekt, večji gostinjski ali turistični objekt...

Imate pridobljen posel in iščete podizvajalca, ki vam lahko ponudi pripravo kvalitetnega materiala v dogovorjenem roku? Mi vam pripravimo:

 • Celotno leseno konstrukcijo, pripravljeno za takojšnjo postavitev v vaši režiji
 • Možna izbira materiala in profilov
 • Dostava na lokacijo
 • Pomoč in svetovanje ob postavitvi
 • Vodenje in spremljanje projekta v vseh fazah izdelave

POSTAVITEV PO SISTEMU "NA KLJUČ":

Podjetje Mizarstvo Hrovat ima za seboj zanesljive partnerje, ki lahko brunarico postavijo v celoti, brez dodatnih podizvajalcev. Sodelujemo s podjetji, ki imajo za seboj več kot 20 let izkušenj in so nas prepričala s strokovnostjo in zanesljivostjo. Nudimo vam:

 • Pridobitev gradbene dokumentacije (če je ta potrebna)
 • Postavitev betonskih temeljev
 • Postavitev lesenega dela konstrukcije in zaščita lesa
 • Kompletna izolacija brunarice
 • Montaža strešnega dela vključno s kleparskimi deli
 • Električna napeljava
 • Vodovodne inštalacije
 • Ostale storitve po dogovoru: brunarico vam na željo postavimo na ključ, z vso pripadajočo opremo.

Če vas zanima informativen strošek montaže tipske lesene hišice, nas prosim kontaktirajte in poslali vam bomo informativno ponudbo, z upoštevanimi vašimi željami in zahtevami. Strošek montaže je odvisen od velikosti brunarice, debeline stene, izolacije, vrste kritine in zahtevnosti terena.

Izvedba kritine pri enostavnih brunaricah

Običajno uporabljamo bitumenski trak s posipom. Za najmanjše nebivalne lesene objekte, je dovolj en sloj bitumenskega traku, ki predstavlja kvalitetno in cenovno ugodno rešitev. Če gre za delno bivalen objekt, kot je na primer letni vrt, pisarna ali garaža/delavnica je optimalna rešitev dvoslojni bitumenski trak (drugi sloj s posipom), ki kritino bolje izolira, v primeru dežja pa nudi boljšo zvočno izolacijo kot enoslojni bitumen. V primeru, da gre za bivalen objekt, pa se za optimalno rešitev potrudimo maksimalno in skrbno izberemo kritino glede na želje stranke.

Poleg kompletne postavitve lesene hiše, pa vam na željo v celoti opremimo leseni del okolice (terasa/podest, pergola, nadstrešnica, ograja…).  Oglejte si našo spletno stran za ureditev okolice: www.hrovat.net.