Za vse informacije nas pokličite!
Tel.: 01 724 82 05 / Gsm: 070 168 855
Mail:
info@hrovat.net

Prednosti bivanja v brunarici

Ljudje se v zadnjih letih vedno bolj zavedamo, da imamo s svojim ravnanjem velik vpliv na ekosistem Zemlje. Standardni domovi so ogromni potrošniki energije in poleg tega tudi veliki onesnaževalci okolja. Odlična alternativa so brunarice, a ljudje po njih ne posegajo, ker so mnenja, da so to lesene koče, kjer se ne da živeti. Resnica je daleč od tega. Brunarice so primerne za življenje in so v veliko elementih celo boljše kot navadne gradnje.


Prednosti bivanja v brunarici

1. Obnovljivi in zeleni materiali


Leseni domovi so ena izmed najbolj zelenih oblik gradnje. Gre za domove, ki so zelo prijazni okolju in ki pomagajo pri obnavljanju ozračja. Nekateri gradbinci lesenih brunaric, ki delujejo po zelenih standardih, material dobivajo iz podrtih dreves v gozdovih ali iz gozdov, ki imajo visoko stopnjo obnovljivosti. Brunarice tako pripomorejo k obnavljanju gozdov in k izboljševanju ozračja.

 

2. Obstojni materiali


V nasprotju z mišljenjem večine populacije, ki je mnenja, da se zidane hiše ne da nadomestiti, lahko povemo, da so v Evropi lesene gradnje, ki so stare čez 800 let, še vedno v uporabi, najstarejša lesena gradnja pa je cerkev, ki datira 1700 let v preteklost. S tem se razbije mit, da so lesene hiške le kratkotrajna investicija in niso tako odporne kot zidani domovi. S pravimi materiali in s primerno oskrbo imajo leseni domovi izjemno dolgo življenjsko dobo.

 

3. Varni in odporni na bes narave


Leseni tramovi in stene so izredno močni in vzdržijo še take hude nevihte in močne vetrove. Veliko je zgodb ljudi, ki so zaradi lesene gradnje preživeli najhujše. Ena izmed njih je tudi zgodba preživelega para iz orkana Katrina, ki ju je rešila stena iz trdno grajenih lesenih tramov, ko je na hišo padlo izruvano drevo. Zaradi svoje specifične gradnje so to varni, trdni in zanesljivi domovi.

 

4. Eno z naravo


Zaradi svojega naravnega izvora končne gradnje lepo sovpadajo z naravo. Klasične betonske gradnje sredi neokrnjene narave delujejo nenaravno in prisiljeno, saj bolj spadajo v urbano okolje. Lesena hiška, pa kot ulita dopolnjuje jaso sredi gozda.

 

 


5. Hitra gradnja


Vsak, ki se odloča za gradnjo hiše je primarni cilj, da si čim prej pokrije novogradnjo, saj tako zaščiti notranjost pred vremenom in potencialno plesnijo zaradi vlage. Pri lesenih gradnjah, je lahko že v pičlih dveh tednih brunarica varno pod streho in tako je notranjost varna pred vremenskimi neugodnostmi. Proces je pri klasičnih gradnjah bistveno daljši in s tem se poveča možnost zgoraj opisanih posledic.

 

 

 

6. Toplota

 

Les ima veliko prednost. Na otip je topel in prijazen v nasprotju z mrzlo steno. Zaradi pojava imenovanega toplotna masa, les zbira toploto in jo potem oddaja nazaj v hišo, s tem vzdržuje prijetno okolje za življenje skozi celotno leto.

 

7. Energijsko efektivna


Pravilno zgrajena brunarica je energijsko izjemno efektivna. Da dosežemo to, morajo biti pravilno zatesnjeni vsi spoji med steno in streho, podom in prvo vrsto stene ter med samimi posameznimi vrstami v stenah. S tem preprečimo uhajanje energije skozi špranje in line. Lesene gradnje so tako kar 30% bolj energijsko efektivne, kot konvencionalne gradnje. To skozi desetletja prihrani veliko denarja in okolje vam bo hvaležno saj je veliko bolj prijazna zaradi manjše surovin za ogrevanje.

 

 

8. Praktičnost

 

V svojem domu vsi radi obešamo slike svoje družine, prijateljev in dogodkov, ki nam veliko pomenijo. Če imamo betonske stene, to predstavlja kar zahteven podvig. Potrebujemo vrtalnik, kladivo in obtolčene prste. In če slika ni na pravem mestu, npr. se odločimo za drugo postavitev, je potrebno vse luknje zakrpati, kar ponovno zahteva nov material in čas. Vse to zahteva veliko časa in tudi denarja. V leseni hišici je obešanje slike preprosto opravilo. Med kuhanjem jutranje kave v minuti s kladivom pritrdimo sliko in potem že s kavo v roki uživamo v novi pridobitvi.

 

9. Starinsko ni zastarelo


Če lesene hiške dajejo izgled baročnega in starodobnega je to daleč od resnice, ko govorimo o modernih tehnologijah. Moderni leseni domovi imajo možnost vgradnje tehnoloških inovacij, od naprednega avdio- video sistema, do popolnoma avtomatizirane pametne hiše. Vse to je lepo skrito znotraj sten saj s tem ohranimo naraven videz.

 

 


10. Vse je vidno

 

Lastniki klasičnih gradenj se soočajo s skrito težavo plesni in zajedavcev. Ti so skriti znotraj sten in ko na njih naletimo (v večini primerov je to naključno), je že prepozno saj obstaja velika možnost, da je podobno po celi hiši. Za obnovo in popravilo je potrebno odšteti veliko denarja in časa. V primeru lesenih gradenj pa je odkrivanje preprosto kot sprehod v parku, le da se tu sprehodimo okoli hiše in sproti pregledamo, če je kje potrebna obnova.

 

11. Lepota gradnje

 

 

Vsi ljudje imamo radi lepoto. Privlači nas v vsakodnevnem življenju in posledično želimo živeti v lepem in estetskem domu. Zidane hiše to dovoljujejo, a so omejene na tapiserije, zidne barve in druge dekorativne okraske, ki so dragi in s seboj prinašajo kar veliko dela, saj ne želimo, da je na njih centimeter prahu. V lesenih hiškah, pa je lepota dosegljiva z mojstrsko izdelavo vsakodnevnih stvari. Prefinjeno izrezljane stopnice, odprt strop kjer se prepletajo tramovi in seveda igranje svetlobe, ki pada skozi okna in daje pridih neokrnjene narave znotraj hiše. So enostavne rešitve, ki dosežejo večji učinek kot katerakoli kitajska vaza.

 

12. Mir in tišina


»Stene imajo ušesa« je slovenski rek, ki ponazarja prepustnost sten v klasičnih gradnjah. To še posebej pride do izraza v modernejših montažnih gradnjah, saj praktično slišimo vsak šum, ki se dogaja v sosednji hiši. Leseni dom pa zaradi že omenjene termalne mase, poleg toplote zadrži tudi zvok. Masivna gradnja omili zunanje zvoke in prepreči uhajanje notranjih. Tako lahko ponoči mirno spimo in podnevi uživamo v glasbi brez motenja okolice. Torej, odločitev je lahka. Leseni domovi so prihodnost. So energijsko efektivni, prijazni do okolja poleg tega so estetsko osupljivi in zvočno odporni. S hitro postavitvijo in praktično uporabo ter enostavnim vzdrževanjem niso samo konkurenca najboljšim klasičnim gradnjam, temveč jih z veliko hitrostjo prehitevajo.

 

Ali bi si želeli takšno brunarico? Pišite nam na info@hrovat.net ali nas pokličite na +386 (0)1 724 82 05

 

Komentarji